Често задавани въпроси

 • Как се приготвят есенциите?

  Есенциите, които се използват при изготвяне на индивидуалните комбинации се наричат стокова тинктура-майка. За да се отдели есенцията от физическото тяло на растението, д-р Бах използва “слънчевият метод” и “методът на варенето”. Това са два прости и естествени начини, чрез които той е избрал да освободи енергията на растенията от материалната им форма и да я свърже с носещата субстанция – водата. Това са методи, различни от тези, познати в традиционната медицина.

  Слънчевият метод се прилага за всички цветя, които цъфтят през късната пролет или лято, когато слънцето е достигнало пълната си сила. Цветовете се берат в пълна зрелост сутрин, в слънчеви дни. Брането става с лист между пръстите, за да се изключи допир до кожата. Цветовете се поставят в съд с чиста изворна вода така, че да покрият плътно повърхността. Съдът се оставя на слънце, докато есенцията на цветовете премине в изворната вода, което става за няколко часа. Последната се налива в шишета с известно количество алкохол. Устойчива е неограничено време.

  Методът с варене се използва предимно за цветовете на дърветата и храстите, които цъфтят много рано, преди слънцето да е достигнало пълната си сила. Цветовете се събират по същия начин, варят се десетина минути, филтрират се два-три пъти през марля и течността се налива в шишета.

 • Какво съдържа шишенцето с лична комбинация?

  Информацията е винаги нещо нематериално, но за прено­са й е нужен материален носител. Този материален носител може да се състои от най-различни субстанции, но в случая това е чиста изворна алпийска вода. В нея се прибавят капки от тинктурата майка, в зависимост от индивидуалната комбинация. В ролята на консервант се добавя първокачествено бренди в съотношение 1:3 /около 30% алкохол/. Когато комбинацията е за бебета и деца, алкохолът може да се пропусне или да се замени с ябълков оцет.

 • Как се приемат капките?

  Стандартния прием е директно под езика 10-15 мин. преди или след хранене. Желателно е пипетката да не се докосва с ръка или език. Дозировката на Баховите капки е 4 капки 4 пъти на ден, докато при Австралийските и Духовните есенции приема е 7 капки сутрин и вечер.  Възможно е да се приемат и в лъжица с вода, като в нея е достатъчно да се капнат 4/7 капки от личната комбинация. Когато за първи път ги приемат много хора изпитват нужда да ги вземат по-често. Препоръчително е да се поддадеш на тази интуитивна нужда, само ако приемаш Бахови капки. Други хора интуитивно усещат, че имат нужда от по-ниска доза. Те могат да започнат с по-малък прием от 1-2 пъти на ден. Можеш да взимаш капките сутрин след ставане и вечер преди лягане; а за Баховите плюс допълнителни два приема на обяд между 12 и 14ч и следобяд между 16 и 18ч.

 • Как се съхраняват шишенцата?

  Бутилките се съхраняват на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина. Въпреки, че есенциите са енергийно по-стабилни от хомеопатичните лекарства е желателно да не се съхраняват в близост до компютри, GSM и други електроуреди. Съдържанието в шишенцата може да се използва поне 3-4 седмици, като дори и по стари комбинации запазват енергийния си ефект, независимо от помътняването на водата. Затова не бива да се изхвърлят, а може да се добавят във водата за къпане или поливане на цветята. Ако сместа се приготвя без алкохол, трайността й е по-малка, затова се препоръчва да се съхранява на хладно или в хладилник

 • Могат ли да се комбинират с други лекарства?

  Екстрактите от цветята действат чрез фини нематериални импулси. Те предават специфична, високочестотна информация, която стимулира умствените и емоционалните сили за самолечение. Цветолечението няма странични ефекти и се съчетава безопасно с всякакъв друг вид лечение – алопатично, фитотерапия, ароматерапия и пр. Много добри резултати се получават и при едновременното лечение при психотерапевт. Имайте предвид, че есенциите могат да имат по-бавно действие, когато се комбинират с антибиотици, бета-блокери, антидепресанти и кортикостероиди, тъй като последните намаляват функциите на имунната система и тя не може да си свърши работата. Комбинирането на есенциите с други форми на енергийна терапия, като биоенерготерапия, акупунктура и др. не е препоръчително, тъй като може да доведе до прекалена стимулация. За да се получат по-добри резултати хомеопатичните лекарства и Цветните есенции трябва да се използват последователно

 • Възможно ли е привикване или предозиране с Есенциите?

  Според принципа на работа теоретически е невъзможно. Не е възможно да се привикне към тях, защото те нямат физическа субстанция и се вземат само, за да възстановят хармонията. Когато равновесието е възстановено, капките нямат по-нататъшно действие. В този момент човек ги забравя, губи интерес или загубва шишенцето – сигурни признаци, че лечението е постигнало целта си.

  Есенциите не могат да се предозират, те са 100% естествени и безопасни. Можете да изпиете цялото шише наведнъж и да не получите “свръхдоза”. Но не си мислете, че “повече означава по-силно”. Всички есенции изискват по-дълъг период от време, за да подействат с пълна сила, като много често ефектите им започват да се усещат едва след втората седмица.

 • Каква е разликата с хомеопатията?

  Есенциите са най-близки като принцип на действие до хомеопатичните лекарства. Те си приличат по това, че активната съставка постепенно се разрежда и се вземат минимални дози. Но наред с приликата, те се различават както от хомеопатията, така и от всички други лечебни средства. Цветните есенции отиват едно стъпало по-нагоре от хомеопатичните препарати. Те не използват продукти на болестта, токсични минерали и растения или животински продукти и не са базирани на принципа “подобното лекува подобно”. Използват се само екстракти от цветя и цъфнали дървета, като се извлича жизнената енергия, акумулирана от цвета, която въздейства върху енергийната система на човека. Есенциите лекуват не чрез атакуване на неразположението, а заливайки нашите тела с красивите вибрации на нашата висша същност, в присъствието на която проблемите се разтопяват като сняг на слънце.

 • Наистина ли действат или е само плацебо – ефект?

  Ефектът на плацебо, който е много широко разпространен се дължи на лечебния потенциал на съзнанието и положителните очаквания за резултата от лечението. Два много важни фактора, които не се вземат предвид са вярата на болния и волята за живот. Наистина всичко може да има плацебо-ефект. Обаче и при бебета, и при малките деца, животни и растения, които нямат съзнателни очаквания от приемането на цветята, положителния ефект е налице. Разбира се отвореното и положително отношение към цветолечението е винаги полезно за терапията, но то не е необходимо. От друга страна дори и най-оптимистичната настройка няма да доведе до подобрение, ако не са избрани правилните есенции.

 • Мога ли да си определя сам комбинацията?

  Самодиагнозата може действително да бъде твърде трудна. Не всеки е в състояние да влезе лесно в контакт със своите чувства, като това важи в най-силна степен за хора от типа “интелектуални”  или “трезво-мислещи”. Повечето от нас не са научени да чувстват, а да мислят. Другата страна на самодиагнозата е това, че е твърде трудно да се запознаем и приемем нашите собствени слабости и нехаресвани черти. Изисква се много честност и кураж да се изправиш лице в лице с твоята тъмна страна. За тези от вас, които са любопитни, смели, имат желание да изследват себе си и да се трансформират сами сме подготвили Наръчник за това как да изберат сами Цветни есенции за себе си. Моля, преди да поръчате индивидуална комбинация се запознайте с него.

 • Кога да очаквам подобрение?

  Зависи от много неща – от колко време сте в това състояние (дали сте още в шок от нещо, което ви се е случило преди много години или от нещо, което е станало вчера); от степента, до която вие и вашият живот са излезли от равновесие. Най-важният фактор във всички случаи е желанието ви за промяна – то определено ускорява нещата. Често есенциите започват да действат незабелязано, като промените постепенно стават все по-очевидни. Най-често хората усещат въздействието им за период от две до шест седмици, но тъй като всеки човек е уникален, хората реагират различно. Когато хармонията се възстанови, е много лесно да приемеш, че положителното ти състояние е даденост и че то е нормално. Това е логично, защото всяка правилна комбинация от цветя те довежда по-близко до истинската ти същност.

 • Как да разбера, че есенциите действат?

  За разлика от фармацевтичните препарати, които потискат симптомите, есенциите предизвикват промяна в емоциите и стимулират процеса на осъзнаване. Хората обикновено усещат вътрешен покой, яснота и възможност по-добре да се справят с проблемите си. За да забележите някакви специални промени у себе си, трябва обективно да преразгледате емоционалните и умствените си нагласи. Препоръчително е да си записвате промените в чувствата и умственото ви състояние. Може да се случи така, че да се разкрие следващия по-дълбок или по-стар пласт на проблема. Тогава той може да се лекува със следваща комбинация. Вашите бележки ще ви помогнат съзнателно да проследите развитието си. Може би ще ви е нужна известна практика, за да се научите да забелязвате настъпилите промени във вас. След по-дълъг прием есенциите ще ви помогнат да се почувствате жизнени, да осъзнаете целите си, ценностите си и творческия си потенциал.

 • Възможно ли е да се почувствам по-зле?

  Есенциите не предизвикват странични ефекти или усложнения, но може да се случи така, че да извадят потиснати емоции, които трябва да се изчистят изцяло, за да говорим за пълно оздравяване. Понякога хората преживяват нещо като лечебна криза, която е опит на тялото да се прочисти от токсините, особено ако емоциите, които лекуваме, са били потиснати за дълъг период от време и за да ги изчистим , трябва да ги извадим от организма. Тя може да се изрази във физическа реакция, като например симптоми подобни на простуда или грип, обриви или интензивни емоционални преживявания. Когато определен енергиен блокаж се освобождава, той трябва да премине през организма и понякога предизвиква емоционални или физически симптоми. Може да подпомогнете процеса на пречистване, като пиете много вода. Във всички случаи, есенциите сами по себе си не могат да предизвикат никакви симптоми или проблеми, които не са ваши, и ефектът им е винаги положителен.

 • Какво означава, ако не усещам нищо?

  Може да означава две неща. Или есенциите не са имали достатъчно време, за да подействат (при дълбокo заседнали проблеми или блокажи), или сте избрали неподходящите есенции. Дайте им време и ако след 3 седмичен прием няма промяна, преразгледайте състоянието си.

 • Как да разбера кога да преустановя приема на капките?

  Ще усетите, когато психическото ви състояние се стабилизира и хармонизира. Тогава вече не усещате нужда да взимате капките и просто забравяте. Но докато изпитвате нужда да приемате есенции, просто трябва да го правите.

 • Мога ли да получа алергична реакция към Цветните есенции?

  Не. Есенциите са енергийни препарати, направени чрез максимално разреждане по подобие на хомеопатичните лекарства. В тях не се съдържа биохимична материя от растенията, а само енергийната им матрица. Онова, което поемате от шишето с терапевтичния разтвор е само чиста изворна алпийска вода и бренди. Единствената ви реакция би могла да бъде към брендито, ако сте чувствителни към алкохол.

 • Могат ли есенциите да се носят близо до тялото?

  Може, но има смисъл само в специални ситуации. Например Спасителната смес /Comforter essence/ по време на стресова ситуация. Непрекъснатото носене на есенциите близо до тялото ще отслаби енергийния потенциал на комбинацията. Също така не забравяйте, когато ги носите в дамска чанта да бъдат в различен джоб с GSM-a.

 • Влияят ли кафето, алкохолът и никотинът върху действието на есенциите?

  По принцип нямат отрицателно въздействие върху Цветята, напротив есенциите ти помагат да регулираш употребата на кафето, алкохола и никотина.

 • Има ли хора, които не показват никаква реакция спрямо терапията?

  Теоретично не, практически да. Всичко се случва в подходящия момент. Хората интуитивно биват привлечени към различни видове терапии по време на развитието си и те са тези, които имат ефект. При лечението с Цветята също има идеално подходящо време. Не бива да се отнема възможността на някого за избор, като преждевременно го убеждаваме да пробва терапията. Изборът на правилния момент е личен.

 • Каква е общата продължителност на терапията?

  Хармонизирането на остра ситуация, изисква от три до шест седмици. Положителен ефект при хроничните отрицателни модели на поведение обикновено се получава след десет до дванадесет месеца. Това разбира се са средни стойности, които могат да бъдат по-високи или по-ниски. Колкото по-дълго време един модел на поведение съществува толкова по-дълго време е необходимо за лечението му.

 • Трябва ли да употребяваме докрай комбинация, която вече не ни е необходима?

  Не. Енергийните импулси на Цветята не са необходими, когато е постигната най-добрата възможна хармонизация. По-нататъшна реакция в биоенергетичното поле повече не може да бъде постигната. Децата например могат внезапно да кажат, че не искат повече капки и да откажат да ги вземат под предлог, че не са вкусни. Капки, които вече не са необходими, могат да се използват за поливане на цветя или да се изсипят преди къпане във ваната.

 • Мога ли тайно да давам капките на друг човек?

  Не. Да капеш тайно капки във водата на партньора си, защото искаш да промениш характера му, противоречи на принципа “Излекувай себе си”. Изключения се правят при малки деца, които не могат сами да поемат отговорност и при хора в спешни случаи, когато можеш да дадеш Спасителната смес /Comforter essence/. Не бива да налагате лечението върху другите. По-добре е да им обясните в какво се състои лечението и деликатно да им го предложите. Най-добре е да споделите с околните положителните промени, които са настъпили с вас или да ги оставите те сами да се уверят в това.

 • Съвместими ли са с етеричните масла, използвани в ароматерапията?

  Да. Етеричните масла имат хармонизиращ ефект на физическите и душевни нива, но за разлика от Цветните есенции спектърът им на действие е по-широк. Етеричните масла, използвани в аромалампа ще създадат допълнително хармонизираща атмосфера

 • Цветните есенции лекуват ли физически болести?

  И да, и не!

  Не, защото няма пряка връзка между конкретната болест и дадена есенция. Цветните есенции не действат на биохимично ниво, както например аспиринът, а чрез хармонизиране на емоциите облекчават физическите симптоми. Лечебната система на д-р Бах разглежда физическите разстройства като резултат от емоционалните и ментални разстройства. Работата на лечителя е да разбере какви са тези разстраойства и да препоръча онази есенция, която ще помогне на пациента да възстанови вътрешната си хармония.

  Да, защото между тях има връзка. Човек, който по характер е суров и закостенял в мисленето си, може да развие например артрит, но лечителят трябва да установи умствената му нагласа, а не физическото му състояние. Ако сте претоварени от работа, но не си позволявате почивка, можете изведнъж да усетите колко всъщност сте уморени и да си дадете отдих, докато тялото ви не се е разболяло от пренапрежение.

  Да, защото умствената и емоционалната хармония незабавно ще се проявят като здраво физическо тяло. Есенциите могат да помогнат на хората с физически заболявания като хармонизират неправилните умствени нагласи, чувствата, мислите, вярванията, възгледите, емоционалните конфликти и травми на подсъзнателно ниво, които имат отношение към появата на заболяването, както и към начина по който пациента се отнася към него. Тъй като са енергийни по природа, те са насочени по-скоро към нефизическата част от нас. Следователно, те не лекуват определени заболявания, а хармонизират основни емоционални и умствени нагласи. Пациентите забелязват, че когато мислите и емоциите им започнат да се променят, физическите симптоми също отшумяват.

 • Трябва ли да имам предварителна подготовка за лечение с есенциите?

  Не. Нужно е единствено желание да оздравеете. Това звучи лесно, но трябва да бъдете готови да се откажете от болестта и нейните предимства (самосъжаление, търсене на внимание, бягство от проблемите в ежедневието и т.н.). Да оздравее може само онзи, който е готов да отхвърли всичко, което го прави болен /негативните и разрушителни мисли, навици и емоции/.

 • Има ли ситуации, в които есенциите не могат да помогнат?

  Да. Няма такава терапия, която да лекува всичко. Есенциите не могат да помогнат, ако желанието за оздравяване не е достатъчно силно. Понякога болестта показва, че пациентът се нуждае от почивка и спокойствие или че трябва коренно да промени начина си на живот. Има и хора, които предварително отхвърлят този вид лечение и поставят вътрешни прегради в себе си. Има и пациенти, които са нетърпеливи и очакват бързи резултати. Ако не ги получат веднага, те смятат, че лечението не им помага и се отказват от него.

  Ако сте в тежко умствено или емоционално състояние, или имате сериозен здравословен проблем, трябва да потърсите квалифицирана медицинска помощ. Есенциите могат много да ви помогнат като добавка към основното ви лечение.

 • Какво ще се случи, ако взема неподходяща есенция?

  В най-лошия случай просто нищо няма да стане. Есенциите действат на онова енергийно ниво, на което се намира вашия проблем. Например, ако изпитвате страх от известен източник, а вземете есенция, която е за страхове от неизвестен източник, нищо няма да се случи. Вашият “познат страх” ще си остане, а другата есенция просто няма да ви подейства, защото няма да открие блокажи, които да освободи. Баховите и Австралийските есенции са съвършено безвредни. Обикновено се избират есенции, които отговарят на емоционалната ви нагласа към определена житейска ситуация. Тези нагласи са енергийни по природа и създават негативни “матрици”. Цветните есенции от своя страна съдържат съответните позитивни енергийни матрици, като по този начин възстановяват енергийния баланс. Така че, ако вземете погрешна есенция, тя няма да открие съответната матрица, с която да резонира и изобщо няма да подейства

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки